Νέα

14Δεκ2016

Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις που πτωχεύουν

Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες που πτωχεύουν αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών δίνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε όσους επιχειρηματίες πτωχεύουν λόγω πραγματικής αδυναμίας εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Μάλιστα ορίζει ότι εφόσον ο επιχειρηματίας είναι συνεργάσιμος, επιδεικνύει καλή πίστη τόσο κατά την κήρυξη της πτώχευσης όσο και κατά τη διάρκειά της και η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του, αφού υποβάλει σχετική αίτηση και μετά την παρέλευση δύο ετών μπορεί να πετύχει απόφαση που θα τον απαλλάσσει ακόμη και πλήρως από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών του που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.

Αίτηση πτώχευσης μπορεί να υποβάλει οφειλέτης υπό την προϋπόθεση να προσκομίσει όλες τις οικονομικές καταστάσεις και βεβαιώσεις για χρέη προς το Δημόσιο ώστε το δικαστήριο να μπορεί να εξετάσει ενδελεχώς και ουσιαστικά την υπόθεση.

Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους πιστωτές τα ποσοστά των οποίων θα πρέπει συνολικά να είναι από 60% και άνω να υποβάλλουν προς επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης όταν ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών.

Η συναίνεση του οφειλέτη είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση συμφωνίας εξυγίανσης. Στόχος είναι μη συνεργάσιμοι οφειλέτες να μην παρακωλύουν τις διαδικασίες και τα σχέδια εξυγίανσης να μπορούν να προχωρούν και χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη.
Αυτό προβλέπεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυστηρά και μόνο στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών και δεν λαμβάνουν έστω και την ύστατη στιγμή τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί η πτώχευση της εταιρείας. Επιπλέον ο μη συνεργάσιμος οφειλέτης που δεν προσκομίζει τα αναγκαία στοιχεία για να την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της επιχείρησής του στο δικαστήριο και για να δικαιολογήσει τη στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει τιμωρείται με ποινικές κυρώσεις.

 

Αναδημοσίευση άρθρου από: newmoney.gr

  • 14 Δεκ, 2016

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Κατηγορίες