Νέα

18Οκτ2016

Άρθρο για τα Κόκκινα Δάνεια

Είτε οι επιχειρηματίες θα στηρίζουν έμπρακτα τις εταιρείες, ώστε να διατηρούν τον έλεγχο, είτε αυτός θα περάσει – αρχικά – στις τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις μεν βιώσιμες επιχειρήσεις, οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην άμεση έξωση των μη συνεργάσιμων ιδιοκτητών από τις επιχειρήσεις τους (οι οποίοι αρνούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη), στις δε, μη βιώσιμες που δεν έχουν πιθανότητες να ανακάμψουν, θα προχωρήσουν άμεσα στην εκκαθάριση τους.
Σήμερα δεκάδες επιχειρήσεις – είτε μικρομεσαίες, είτε μεγάλοι Όμιλοι βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ πρωταθλητές στην στάση πληρωμών είναι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως το εμπόριο, οι κατασκευές, τα εμπορικά ακίνητα, η μεταποίηση, η εστίαση, η κλωστοϋφαντουργία, η βιομηχανία χάρτου, ο τουρισμός και τα ΜΜΕ.
Όπως αναφέρουν στο bankingnews άνθρωποι της αγοράς, τα δεδομένα είναι απλά: είτε οι επιχειρηματίες θα στηρίζουν έμπρακτα τις εταιρείες, ώστε να διατηρούν τον έλεγχο, είτε αυτός θα περάσει – αρχικά – στις τράπεζες.
Μεταξύ των λύσεων διάσωσης που θα προωθούνται είναι η λειτουργική αναδιοργάνωση των εταιρειών, κεφαλαιοποίηση χρέους, αλλαγή διοίκησης, πώληση περιουσιακών στοιχείων, ανανέωση πιστωτικών ορίων ή και παροχή νέων δανείων.
Με αυτό τον τρόπο οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους θα περάσουν σε πρώτη φάση στις τράπεζες και στη συνέχεια σε νέους ιδιοκτήτες.

Οι αλλαγές που προωθούνται

Κούρεμα οφειλών,  «μετοχοποίηση» δανείων ή πτώχευση σε χρόνο ρεκόρ φέρνει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ και οφειλές προς το δημόσιο.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί υπόψιν των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που θα βρίσκονται μέχρι τότε στην Αθήνα, θα αναλυθεί στις λεπτομέρειές του και η τελική του μορφή θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία ιδιωτικού χρέους και το αποτέλεσμα θα βγαίνει από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παραμέτρων που θα κρίνει την βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης.
Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει τη συμμόρφωση του συνόλου των πιστωτών.
Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα είναι δομημένος με τρόπο που θα αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους (στρατηγικοί κακοπληρωτές) και θα επικεντρώνεται στη διάσωση υγιών, κατά τα άλλα, επιχειρήσεων. Για να διασφαλιστεί αυτό θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο πληροφοριακό στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (δηλώσεις στην εφορία, καταθέσεις σε τράπεζες κ.λπ.).

 

Πηγη: www.bankingnews.gr

  • 18 Οκτ, 2016

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Κατηγορίες